Backstage raczej wystawia UI dla tych abstrakcji, Crossplane z kolei je buduje. O ile Crossplain wygląda obiecująco i fajnie, mam pewne zastrzeżenia.
Sprawdziłem 3 randomowe providery, aws, ansible i kubernetes. Każdy z nich odnosi się do obrazów providerów używając tagów, z punktu widzenia bezpieczeństwa nie jest to dobrą praktyka bo tag obrazu się może zmienić, więc to nie jest deterministyczne. W dodatku żaden z tych obrazów nie jest podpisany więc nie jest się w stanie zweryfikować czy są to legit obrazy. Biorąc pod uwagę to, że te providery maja pełen dostęp do klastrów k8s, aws czy mogą odpalić ansible to ja bym się bał ich używać. 🙂
Z kolei pisanie customowych providerów żeby tworzyć te abstrakcje nie różni się aż tak od pisania operatorów w k8s używając kubebuildera. Nie pisałem nic pod Crossplane i tylko szybko zerknąłem na dokumentację, ale na codzień piszę właśnie bazując na kubebuilder i aż tak drastycznie się to nie różni. Prawdziwą zaletą jest mieszanie gotowych kompozycji. Natomiast bez możliwości weryfikacji tego co się uruchamia to myślę, że community musi trochę 'wydorośleć'.
Poza tym to fajna relacja 😄